niedziela, 1 marca 2015

Mroźna suszona wołowina



Przepis na ok 1/2 kg. mięsa.

Mięso bez przerostów, jednolite myjemy i umieszczamy na ok. 1,5 godziny do zamrażarki. Lekko zmrożone (nie zamrożone) mięso będzie łatwiej pokroić na cienkie plastry. Kroimy w poprzek włókien mięśniowych, im cieńsze plastry tym lępiej.      
Marynata:
2 pełne łyżki świeżo utartego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka soli (morskiej)            
4 zęby czosnku
100 ml. czerwonego wytrawnego wina
Rozmrożone mięso kroimy na odpowiednie kawałki.
2 łyżeczki pasty chilli
4 łyżki oliwy
Plasterki wołowiny wkładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Następnie przekładamy do worka foliowego i do zamrażarki na całą noc.
Trochę teorii:
Głębokie zamrażanie powoduje wzrost naprężeń i częściowe niszczenie błon komórkowych, rozrywanie połączeń łącznotkankowych, a po rozmrożeniu większy wyciek soku mięsnego oraz wzmożoną aktywność enzymatyczną.
Wszystkie te czynniki są niekorzystne przy długotrwałym przechowywaniu mięsa, jednak w przypadku suszenia będą bardzo pomocne.                            
Powstające przy powolnym zamrażaniu duże kryształy lodu (głównie w              przestrzeniach między komórkami i wiązkami komórek mięśniowych) uszkadzają struktury histologiczne mięsa. mrożenie zniszczy strukturę mięsa, będzie ono przez to miększe.           
Ponadto poprzez głębokie zamrażanie pozbywamy się wody. Wymrażanie wody w chudym mięsie zaczyna się w temp. ok. -1°C (tzw. sok mięsny, jest to woda z rozpuszczonymi w niej substancjami mineralnymi i organicznymi), przy -5°C zostaje wymrożone ok. 75% wody. Około 12% wody jest tak silnie związane z białkiem, że nie ulega wymrożeniu nawet w temp. -65°C.   Źródło: wedlinydomowe.pl
Mięso macerujemy.
Następnego dnia mięso rozmrażamy, odsączamy wodę której sporo się oddzieli, plastry wołowiny układamy na blachę na papierze do pieczenia. Piekarnik z termoobiegiem nastawiamy na 50-55°C. Wstawiamy mięso i pozostawiamy uchylone drzwiczki piekarnika. Suszymy powoli. Ustawienie wyższej temperatury nie przyspieszy sprawy a może upiec mięso czego nie chcemy.









Smacznego!
Tomasz




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz